Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. szeptember 23.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. szeptember 29-30.
Őriszentpéter, Őrségi Tökfesztivál

2018. szeptember 30.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 6.
Mende, Szüreti Mulatság

2018. október 7.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 14.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 20.
Kóka, Termelői Piac
A mustármag

 

A mustár az egyik legrégebbi fűszernövény. Az ókori Mezopotámiában, Egyiptomban és a Római Birodalomban is ismerték, és többek között húsok tartósítására használták. De Hippokratesz már alkalmazta gyógyításra is.

Sinapis_alba_—_Flora_Batava_—_Volume_v17

Fehér mustár

A mustár a Brassicae (káposztafélék) csoportjába tartozó egynyári növény. Ha tavasszal utazunk sokszor találkozhatunk vele. Nagy, sárga táblái szemet gyönyör-ködtetőek. A növény hasonlatos a repcéhez, ami nem meglepő mert rokonok. Csak kissé a virágai krémszínűbbek .

Többféle mustár létezik:

Az itt balra található Sinapis Alba, vagy fehér mustár kerekded sárga magjai nagyjából 1mm átmérőjűek. Ennél kisebb méretű a lejjebb található fekete mustármag, melynek neve Brassica nirga. Feltehetően kisázsiai eredetűek, de vannak vélemények, melyek szerint a Himalája lejtőin is több ezer éve megtalálhatóak

A mustár nemcsak a konyhánk fontos eleme, de a konyhakertünket is rendben tartja, mert több gyomot is elűz. Zöldmulcsként a szántóföldön is elterjedt, mivel könnyen lebomló magas  ásványi anyag tartalma jól táplálja a talajt.

A mustár az emberi szervezetre is jótékony hatással van. Azonban étrendi- és egészségre gyakorolt hatásai mellett nem utolsó sorban különleges íze az, amely oly népszerűvé teszi évezredek óta a világ minden táján. A fehér mustárt egész Európában termesztik.

A Ghaurved mustárok alapanyagát kizárólag magyar termelőktől szerezzük be. Kiemelkedően magas, 99,9%-os tisztaságú magot használunk.

 

Fekete mustár

Fekete mustár