Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2020. február 7-8-9.
Mangalica Fesztivál, Budapest, Szabadság tér
A mustármag

 

A mustár az egyik legrégebbi fűszernövény. Az ókori Mezopotámiában, Egyiptomban és a Római Birodalomban is ismerték, és többek között húsok tartósítására használták. De Hippokratesz már alkalmazta gyógyításra is.

Sinapis_alba_—_Flora_Batava_—_Volume_v17

Fehér mustár

A mustár a Brassicae (káposztafélék) csoportjába tartozó egynyári növény. Ha tavasszal utazunk sokszor találkozhatunk vele. Nagy, sárga táblái szemet gyönyör-ködtetőek. A növény hasonlatos a repcéhez, ami nem meglepő mert rokonok. Csak kissé a virágai krémszínűbbek .

Többféle mustár létezik:

Az itt balra található Sinapis Alba, vagy fehér mustár kerekded sárga magjai nagyjából 1mm átmérőjűek. Ennél kisebb méretű a lejjebb található fekete mustármag, melynek neve Brassica nirga. Feltehetően kisázsiai eredetűek, de vannak vélemények, melyek szerint a Himalája lejtőin is több ezer éve megtalálhatóak

A mustár nemcsak a konyhánk fontos eleme, de a konyhakertünket is rendben tartja, mert több gyomot is elűz. Zöldmulcsként a szántóföldön is elterjedt, mivel könnyen lebomló magas  ásványi anyag tartalma jól táplálja a talajt.

A mustár az emberi szervezetre is jótékony hatással van. Azonban étrendi- és egészségre gyakorolt hatásai mellett nem utolsó sorban különleges íze az, amely oly népszerűvé teszi évezredek óta a világ minden táján. A fehér mustárt egész Európában termesztik.

A Ghaurved mustárok alapanyagát kizárólag magyar termelőktől szerezzük be. Kiemelkedően magas, 99,9%-os tisztaságú magot használunk.

 

Fekete mustár

Fekete mustár