Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. szeptember 23.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. szeptember 29-30.
Őriszentpéter, Őrségi Tökfesztivál

2018. szeptember 30.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 6.
Mende, Szüreti Mulatság

2018. október 7.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 14.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 20.
Kóka, Termelői Piac
Egyéb hatásai

kanal_1_kicsiKi gondolta volna, hogy 20 dkg mustármag fedezi egy felnőtt ember szervezetének napi foszfor szükségletét?

A mustármagnak több előnyös élettani hatása is van. Ezt az teszi lehetővé, hogy az ásványok és  vitaminok a szokottnál nagyobb mennyiségben fordulnak elő benne.

A mustár fogyasztása kedvező az egészségi állapotra. (Talati és munkatársai 2005.)

 

Az emésztés serkentése

A mustár népgyógyászati tapasztalatok alapján (Melius Juhász Péter – Herbarium 1582.) serkenti az emésztést. Mivel fokozza az emésztőnedvek kiválasztását, így hatással lehet székrekedés és felfúvódás ellen is.  A nehezen emészthető ételek fogyasztásakor a mustár tehát nemcsak ízletes, de  hasznos is lehet a számunkra.

Megfázás, meghűlés esetén

A mustár hideg időben melegíthet. Ezt a szájban csípős anyaggá alakuló vegyületeknek köszönhetjük, amelynek antibakteriális és gombaölő hatásai is lehetnek. (IFA Gestis Stoffdatenbank) Így a mustár jótékony lehet a nyálkahártyára megfázásos köhögéskor, valamint felmelegítheti a hideg végtagokat meghűlés esetén.

Oroszországban a mai napig is a patikákban beszerezhető “mustártapasz” mellkasra, hátra helyezésével enyhítik a megfázás kellemetlen tüneteit.

A csontok és izmok erősítése

A mustár magas kalcium tartalma különösen az időseknek és a gyermekeknek fontos. Az idős ember nehezen emészti meg az ásványokat, ezért a kalciumban dús mustár felhígítva sárgarépalével nemcsak a csontoknak, hanem az izmoknak és az idegeknek is nagyon előnyös lehet. Ehhez hozzájárul a foszfor és magnézium jelenléte is, melyek megnehezítik a kalcium kioldódását a csontokból. Mindez a fogak épségére is előnyösen hathat, de a legújabb ismeretek alapján csökkentheti az oszteoporózis (csontritkulás) kialakulásának esélyét is. (Mi-Kyeong-Choi 2005.)

A keringésre gyakorolt jótékony hatásai

A kalcium, a foszfor és a magnézium jelenléte a mustárban segíthet a szív, az idegrendszer és a véredények erősítésében. A mustármag enyhén vizelethajtó hatású lehet, telítetlen zsírsavai révén csökkentheti a vérzsírt.

A vérképzés előmozdítása

A magas B9 folsav, valamint a vastartalom a mustárban fokozhatja a vérképzést.

Legújabban, In Vitro kísérletek alapján megállapították, hogy néhány, többek között a sárga mustármagban és más növényekben is előforduló glukozinolát vegyületek bomlástermékei antikarcinogén és antipoliferatív hatásai révén kedvező hatást gyakorolhatnak egyes, kémiai karcinogén vegyületek által kiváltott rosszindulatú elváltozásokra. (Ciska és Kozlowska – 1998.; Nastruzzi és munkatársai – 2000.)