Legközelebb itt leszünk


2024. február 18-án 9 és 13 óra között
Káptalantótiban, a Liliomkert Piacon
várjuk kedves vevőinket!

Felhívjuk figyelmüket, hogy termékeinket az ország egész területére kiszállítjuk!

Hívjanak minket telefonon:
+36/20/919-3418,

Minden kedves vevőnknek
jó egészséget kívánunk! Köszönjük!Étrendi hatásai

 mozsar2A mustár jellegzetes ízét, aromáját  a mustármagban található aromakomponensek,   a glukozinolát vegyületek bomlástermékei adják. (Ciska és Kozlowska 1988.)

Ezek a vegyületek hasonlatosak a tormában és a vízitormában találhatóakhoz, amelyek azoknál is         a csípős ízért felelősek.
A szájban bomlanak, ezért érezzük különbözőképpen csípősnek vagy kevésbé csípősnek.

 

A mustár rendkívüli módon segíti az emésztést. Ez az emberiség számára már több ezer éve ismert tény. A kisázsiai eredetet igazolja a Biblia, amelyben oly sokat emlegetett növény a mustár. A sumírok is nagy becsben tartották, de több piramisban is találtak mustárt, vagyis már az ó- és új Egyiptomban is ismerték.

A mustárt a rómaiak terjesztettek el egész Európában. Már a XII. századtól vannak feljegyzések róla Angliából, majd nem sokkal később megjelent a német kolostorkertekben, Spanyolországban, és természetesen ezzel egyidőben nálunk is, előbb Erdélyben majd az egész Kátpát-medencében.

A só mellett a királyi udvarokban a mustár is kiemelkedő figyelmet kapott. Egyes leírások szerint XIV. Lajos, aki a híresen pazar udvari pompa mellett kedvelte a nagy lakomákat is, sehová nem ment a saját mustáros üvegcséje nélkül.

Ő, és sokan mások tudták, hogy a mustár kiválóan könnyíti az emésztést, nemcsak a mustármagban található anyagok miatt, hanem mert a mustárkészítés során olyan összetevők is kerülnek bele, mint az erjesztett szőlő- és almaecetek, melyek fokozzák a mustármag egyébként is előnyös tulajdonságait.