Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. szeptember 23.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. szeptember 29-30.
Őriszentpéter, Őrségi Tökfesztivál

2018. szeptember 30.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 6.
Mende, Szüreti Mulatság

2018. október 7.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 14.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 20.
Kóka, Termelői Piac
Étrendi hatásai

 mozsar2A mustár jellegzetes ízét, aromáját  a mustármagban található aromakomponensek,   a glukozinolát vegyületek bomlástermékei adják. (Ciska és Kozlowska 1988.)

Ezek a vegyületek hasonlatosak a tormában és a vízitormában találhatóakhoz, amelyek azoknál is         a csípős ízért felelősek.
A szájban bomlanak, ezért érezzük különbözőképpen csípősnek vagy kevésbé csípősnek.

 

A mustár rendkívüli módon segíti az emésztést. Ez az emberiség számára már több ezer éve ismert tény. A kisázsiai eredetet igazolja a Biblia, amelyben oly sokat emlegetett növény a mustár. A sumírok is nagy becsben tartották, de több piramisban is találtak mustárt, vagyis már az ó- és új Egyiptomban is ismerték.

A mustárt a rómaiak terjesztettek el egész Európában. Már a XII. századtól vannak feljegyzések róla Angliából, majd nem sokkal később megjelent a német kolostorkertekben, Spanyolországban, és természetesen ezzel egyidőben nálunk is, előbb Erdélyben majd az egész Kátpát-medencében.

A só mellett a királyi udvarokban a mustár is kiemelkedő figyelmet kapott. Egyes leírások szerint XIV. Lajos, aki a híresen pazar udvari pompa mellett kedvelte a nagy lakomákat is, sehová nem ment a saját mustáros üvegcséje nélkül.

Ő, és sokan mások tudták, hogy a mustár kiválóan könnyíti az emésztést, nemcsak a mustármagban található anyagok miatt, hanem mert a mustárkészítés során olyan összetevők is kerülnek bele, mint az erjesztett szőlő- és almaecetek, melyek fokozzák a mustármag egyébként is előnyös tulajdonságait.