Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. május 6.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. május 12.
Magyarok Érdi Vására, Érd, Fő tér

2018. május 20.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. május 25-27.
Pápai Agrárexpo, Pápa, Városi Sportcsarnok, Várkert utca 4




Étrendi hatásai

 mozsar2A mustár jellegzetes ízét, aromáját  a mustármagban található aromakomponensek,   a glukozinolát vegyületek bomlástermékei adják. (Ciska és Kozlowska 1988.)

Ezek a vegyületek hasonlatosak a tormában és a vízitormában találhatóakhoz, amelyek azoknál is         a csípős ízért felelősek.
A szájban bomlanak, ezért érezzük különbözőképpen csípősnek vagy kevésbé csípősnek.

 

A mustár rendkívüli módon segíti az emésztést. Ez az emberiség számára már több ezer éve ismert tény. A kisázsiai eredetet igazolja a Biblia, amelyben oly sokat emlegetett növény a mustár. A sumírok is nagy becsben tartották, de több piramisban is találtak mustárt, vagyis már az ó- és új Egyiptomban is ismerték.

A mustárt a rómaiak terjesztettek el egész Európában. Már a XII. századtól vannak feljegyzések róla Angliából, majd nem sokkal később megjelent a német kolostorkertekben, Spanyolországban, és természetesen ezzel egyidőben nálunk is, előbb Erdélyben majd az egész Kátpát-medencében.

A só mellett a királyi udvarokban a mustár is kiemelkedő figyelmet kapott. Egyes leírások szerint XIV. Lajos, aki a híresen pazar udvari pompa mellett kedvelte a nagy lakomákat is, sehová nem ment a saját mustáros üvegcséje nélkül.

Ő, és sokan mások tudták, hogy a mustár kiválóan könnyíti az emésztést, nemcsak a mustármagban található anyagok miatt, hanem mert a mustárkészítés során olyan összetevők is kerülnek bele, mint az erjesztett szőlő- és almaecetek, melyek fokozzák a mustármag egyébként is előnyös tulajdonságait.