Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. július 21-22.
Völgyhídi Vásár, Nagyrákos, Tájház

2018. július 22.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. július 29.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. augusztus 5.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. augusztus 10-11-12
Kurultaj, Bugac,

2018. augusztus 12.
Káptalantóti, Liliomkert Piac




Kolbászos karaj mustárbundában

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

Vereckei Ágnes receptje, amelyet az ECHO TV-ben főzött, a “Medvék is mustárt ennének” c. adásban.

  • 1-1,5 kg karaj egészben
  • 1 szál puha füstölt házi kolbász
  • 15 dkg zsír
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-10 ek Ghaurved Ínyenc- magos mustár
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • 3 szem szegfűbors
  • 8-10 szem egész feketebors
  • 1 db alma
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A karajt megmossuk, papírtörlővel megtöröljük, majd 1 kk. sóval a felületét bedörzsöljük. A hús közepét hosszában éles és hosszú, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, a lyukat ügyesen annyira megnagyítjuk, hogy majd később bele lehessen dugni a szalonnával körbetekert kolbászt. 1 ek. Ghaurved Ínyenc – magos mustárt a lyukba teszünk, és jól elkenjük, majd az így előkészített húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük, letakarva.

Másnap vagy néhány óra múlva a szalonnás kolbászt a húsba dugjuk, majd a kolbászos karajt egy lábasba tesszük, mellé öntjük a vörösbort, hozzáteszünk 1 ek zsírt, a fej vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket egészben. Mellé dobjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, a fekete borsot, a majoránnát, és a megpucolt, kimagozott és félbe vágott almát. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk fél órát. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni.

Amikor a hús kihűlt szeletekre vágjuk a maradék szalonnát. Egy tepsit kizsírozunk és rátesszük a szalonna szeleteket, majd a húst. A karaj felületét vastagon bekenjük a maradék Ghaurved Ínyenc – magos mustárral, a tetejére tesszük a rozmaring ágat, és a tepsibe öntjük a a maradék húslevet. Ha kell, még önthetünk rá vizet is. Az egészet betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és a mustár egy barnás kérget nem képez a hús felületén. Ekkor a sütőben hagyjuk tálalásig.

Krumplipüré és kovászos uborka illik hozzá, de kitűnő hidegen is, tökmagolajos hagymás krumplisalátával.

Egészségükre!