Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. október 6.
Érd, Fő tér, Magyarok Érdi Vására

2018. október 6.
Mende, Szüreti Mulatság

2018. október 7.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 14.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. október 14.
Gyömrő, Családi Nap

2018. október 20.
Kóka, Termelői Piac

2018. október 20-21-22.
Kőszeg, Orsolya-napi Vásár




Kolbászos karaj mustárbundában

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

Vereckei Ágnes receptje, amelyet az ECHO TV-ben főzött, a “Medvék is mustárt ennének” c. adásban.

  • 1-1,5 kg karaj egészben
  • 1 szál puha füstölt házi kolbász
  • 15 dkg zsír
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-10 ek Ghaurved Ínyenc- magos mustár
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • 3 szem szegfűbors
  • 8-10 szem egész feketebors
  • 1 db alma
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A karajt megmossuk, papírtörlővel megtöröljük, majd 1 kk. sóval a felületét bedörzsöljük. A hús közepét hosszában éles és hosszú, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, a lyukat ügyesen annyira megnagyítjuk, hogy majd később bele lehessen dugni a szalonnával körbetekert kolbászt. 1 ek. Ghaurved Ínyenc – magos mustárt a lyukba teszünk, és jól elkenjük, majd az így előkészített húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük, letakarva.

Másnap vagy néhány óra múlva a szalonnás kolbászt a húsba dugjuk, majd a kolbászos karajt egy lábasba tesszük, mellé öntjük a vörösbort, hozzáteszünk 1 ek zsírt, a fej vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket egészben. Mellé dobjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, a fekete borsot, a majoránnát, és a megpucolt, kimagozott és félbe vágott almát. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk fél órát. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni.

Amikor a hús kihűlt szeletekre vágjuk a maradék szalonnát. Egy tepsit kizsírozunk és rátesszük a szalonna szeleteket, majd a húst. A karaj felületét vastagon bekenjük a maradék Ghaurved Ínyenc – magos mustárral, a tetejére tesszük a rozmaring ágat, és a tepsibe öntjük a a maradék húslevet. Ha kell, még önthetünk rá vizet is. Az egészet betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és a mustár egy barnás kérget nem képez a hús felületén. Ekkor a sütőben hagyjuk tálalásig.

Krumplipüré és kovászos uborka illik hozzá, de kitűnő hidegen is, tökmagolajos hagymás krumplisalátával.

Egészségükre!