HOZZÁVALÓK 4 fő részére: Vereckei Ágnes receptje, amelyet az ECHO TV-ben főzött, a „Medvék is mustárt ennének” c. adásban.
ELKÉSZÍTÉSE:A karajt megmossuk, papírtörlővel megtöröljük, majd 1 kk. sóval a felületét bedörzsöljük. A hús közepét hosszában éles és hosszú, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, a lyukat ügyesen annyira megnagyítjuk, hogy majd később bele lehessen dugni a szalonnával körbetekert kolbászt. 1 ek. Ghaurved Ínyenc – magos mustárt a lyukba teszünk, és jól elkenjük, majd az így előkészített húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük, letakarva. Másnap vagy néhány óra múlva a szalonnás kolbászt a húsba dugjuk, majd a kolbászos karajt egy lábasba tesszük, mellé öntjük a vörösbort, hozzáteszünk 1 ek zsírt, a fej vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket egészben. Mellé dobjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, a fekete borsot, a majoránnát, és a megpucolt, kimagozott és félbe vágott almát. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk fél órát. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni. Amikor a hús kihűlt szeletekre vágjuk a maradék szalonnát. Egy tepsit kizsírozunk és rátesszük a szalonna szeleteket, majd a húst. A karaj felületét vastagon bekenjük a maradék Ghaurved Ínyenc – magos mustárral, a tetejére tesszük a rozmaring ágat, és a tepsibe öntjük a a maradék húslevet. Ha kell, még önthetünk rá vizet is. Az egészet betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és a mustár egy barnás kérget nem képez a hús felületén. Ekkor a sütőben hagyjuk tálalásig. Krumplipüré és kovászos uborka illik hozzá, de kitűnő hidegen is, tökmagolajos hagymás krumplisalátával. Egészségükre! |