Legközelebb itt leszünk

Minden péntek, szombat
Győr, Vásárcsarnok 8-12-ig

2018. május 6.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. május 12.
Magyarok Érdi Vására, Érd, Fő tér

2018. május 20.
Káptalantóti, Liliomkert Piac

2018. május 25-27.
Pápai Agrárexpo, Pápa, Városi Sportcsarnok, Várkert utca 4




Mustáros zöldségkrémleves

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

Vereckei Ágnes receptje, amely a 2013. júliusi Magyar Konyhában jelent meg.

  • 3-4 db közepes sárgarépa
  • 1-2 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes zeller
  • 1ek. kacsazsír vagy 1/2 dl olivaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. liszt (finom vagy teljes kiőrlésű is lehet, gluténérzékenyek használhatnak hüvelyeslisztet, azzal még érdekesebb lesz az íze)
  • 10 deka vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 2 db zsemle
  • 2 ek Ghaurved tárkonyos mustár
  • 1 mk. kurkuma
  • 1 mk. borsikafű
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek. 4%-os fehérborecet
  • 1 kk. cukor vagy 1 ek. méz
  • só, bors, szerecsendió, csipet koriander
  • friss vágott petrezselyem ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldségeket (hagymát, fokhagymát is) megpucoljuk. A sárgarépát, fokhagymát és a vöröshagymát a zsiradék felén kissé megpirítjuk, a répát karamellizáljuk, és ráöntjük a fehérbort. Hozzátesszük a többi zöldséget és feltesszük főni 2,5-3 l vízben (húsevők használhatnak húslét is).

Amikor megpuhult, robotgéppel pürésítjük, majd beletesszük az ecetet és az édesítőt.Takarékra vesszük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kurkumát, a borsikafüvet és a Ghaurved tárkonyos mustárt. Hozzáöntünk 1-2 dl vizet vagy húslét, és finoman elkeverjük, majd az egészet a levesbe öntjük. Lassú tűzön forraljuk még 10 percig. Közben sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

A maradék zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott zsemléket. Állandóan kevergetjük, nehogy odaégjen.

A levest forrón tálaljuk. A petrezselymet tálaláskor szórjuk a levesre. A zsemlekockákból mindenki annyit tesz a tányérjára, amennyit szeretne.

Egészségükre!